24 Haziran 2008 Salı

11. YUNUS DEDE

Atmeydanı Mahallesi’ndeki Yunus Dede’ye atfedilen bazı öyküler vardır ki bugün bile insanları güldürür. Yunus Dede şaka yapmayı sever, şakaya katlanmasını bilir. Hamidiye Köyü’nün en kalabalık ailesi Yunus Dede’nin soyundan gelmektedir.

Onun hakkında yaşlılardan dinlediğimiz öykülerin ve yaşanmış hikayelerin benzerleri, oğullarında hatta torunlarında onların yaşamlarında görülmesi Yunus Dede’nin sık sık anılmasına vesile olmaktadır.

Bu gün Kastamonu’da yaşayan torunu Yunus Demir’den zaman zaman dinlediğim fıkralar Yunus Demir’in bizzat yaşadığı olaylar karşısında verdiği tepkiler dedesini aratmamaktadır.

Yunus Dede ile ilgili anlatılan bir olaya çok gülmüştüm:

“Mısır kırma işi biter, tarlada kalan saplar kesilip bağlanılır. Üçerli beşerli demetler halinde tarlanın içinde kurusun diye ‘çul’ yapıp bırakılır. Ancak gece öyle kuvvetli bir rüzgar çıkar ki tarlada ne kadar sap varsa dağılır. Rüzgar öyle kuvvetlidir ki sap demetleri havada uçuşur... Sabahleyin ‘Bari tarlada kalanları toplayalım’ diyerek evde kim varsa tarlaya doluşur.
Koca tarlanın sapından on beş yirmi demet kalmış, onlar da rüzgarın etkisiyle sağa sola uçuşmaktadır. Yunus Dede can havli ile bir demet sapı yakalar. Bir ara hızını artıran fırtına Yunus Dede’yi sağa sola savurmaya başlar, koltuğunun altına sıkıştırdığı sap demetini bırakmamak için direnen Yunus Dede tarladaki sap demetlerinin havada uçarak dağıldığını görünce, elindeki sap demetini kaldırıp atar, ellerini havaya kaldırıp öfkeli öfkeli homurdanır:
- Koca tarlanın sapını aldın doymadın, gözün bunda kaldı, al g... ne sok, diyerek isyan eder.


Yunus Dede bir gün evde uyurken kadınların ve çocukların bağrışması ve çığlıkları ile yerinden fırlar. Tavukkuşu evin önünden bir tavuğu kapmış götürüyor. Kadınlar çocuklar bıraktırmak için bağrışıyor. Pencereden başını çıkaran Yunus Dede:

- Ne oldu, ne bağırıyorsunuz, bir tavuk için bu kadar yaygara yapılır mı, diye bağırır.
Kadınlar:
- Emmi, senin külüskey’i kaldırdı, deyince,
- Ulan niye sustunuz, daha çok bağırın, teneke vurun, teneke vurun, tüfek yok mu, tüfek diyerek don paça sokağa fırlar.

Hiç yorum yok: