25 Haziran 2008 Çarşamba

11. İDRİSOĞULLARI (METKİNOĞLU-AK HASAN)

Batum Acara bölgesinden muhacir olmuşlardır. Ailenin büyüğü Ak Hasan, 1848 yılında doğmuş, 88 yaşında ölmüştür. Ölüm tarihi 01.01.1936’dır. Babası İdris annesi Havva’dır.

Salihe ve Şerife adlarında iki kadınla evlenmiştir. Bu evliliklerinden 5 erkek, 6 kız olmak üzere 11 çocuğu olmuştur.

Bu ailenin fertlerinde, Acara Gürcülerinin fiziki yapıları görülmektedir. Sarı saçlı, mavi veya yeşil gözlü, açık tenli olurlar.

Ak Hasan’ın aksi ve inatçı bir yapısı olduğu anlatılmaktadır. Onun inatçılığı, çocukları ve torunlarında, bariz şekilde görülmektedir.

Hamidiye Köyü’nü Çelebiler Mahallesi’nden ayıran sınır olarak kabul edilen Hasan Deresi’ne, Ak Hasan’dan dolayı bu adın verildiği söylenir. Gençliğinde, bir kadın meselesi yüzünden, Emin Ağa adındaki komşusunu öldürdüğü anlatılmaktadır.

Ak Hasan Dede’nin Şerife isimli eşinden olan Şevket, uzun yıllar Çatalzeytin’de “Motorcu Şevket-Gürcü Şevket” adıyla anılmış, Gürcü düğünlerinde her zaman, deli horonun başını çekmiştir. 1910 doğumlu olan en küçük oğlu Adem (Adem Çavuş) uzun boylu, iri yapılı, sabırlı ve de beceriklidir. Samanlık olarak kullanılan binanın taş duvar ve temellerini, harmanın kenarındaki taş yapıyı, bir kuyumcu titizliği ile bıkıp usanmadan bizzat kendisinin yaptığı anlatılmaktadır.

01.05.1976 tarihi itibariyle, hanede kayıtlı insan sayısı 149 kişi olarak görülmektedir.

Hiç yorum yok: