25 Haziran 2008 Çarşamba

17. HACIOĞULLARI (GADAĞMİYENTİ-MOLLA MEHMET)

Meydancık nahiyesi Zata Köyü’nden gelmişlerdir. Aile büyüğü Molla Mehmet Dede’dir. Babasının adı Ömer, annesinin adı Zeynep’tir. Hacıoğulları sülalesinden olup, Hacıoğlu Ali Bego’nun hem yeğeni, hem de damadı olmaktadır.

Molla Dede’nin gelişi ile ilgili hikayede, akrabası olan Ali Bego’nun kızı Fatma’yı sevdiği, Fatma’nın ve ailesinin muhacir olmasından sonra hasretine dayanamayıp yollara düştüğü, Hamidiye’ye geldiği, Fatma’nın babası Ali Bego’nun da, Fatma ile Mehmet’i evlendirip buraya yerleştirdiği, Karamanlar Mahallesi’ndeki Ayıboğan Mehmet isimli şahıstan aldığı araziyi, bunlara verdiği anlatılmaktadır.

Molla Mehmet Dede’nin evlerinin bulunduğu yer ile Kabalakdüzü Mahallesi’nin arasından geçen yol, sınır kabul edilmektedir. Gürcüce “yolun öbür tarafı” veya “tepenin arkası” anlamında kullanılan “Gadamiyenti” kelimesi, “Molla Dede’nin evinin bulunduğu yer “ anlamında kullanılmaktadır. Bu kelimenin bir soyu veya sülaleyi tanımlamadığını, bu ve buna benzer benzetmelerin başka aileler için de kullanıldığını görmekteyiz.

Molla Dede Çanakkale Savaşlarına katılmış ve burada başından yaralanmıştır. Uzun zaman hastanede yatmış, doktorlar nasıl olsa yaşamaz diyerek ilgilenmemişler. Bir zaman sonra bilinci yerine gelip konuşmaya başlayınca ameliyat edilmiş, fakat sol tarafına felç indiği için, cepheye değil de köyüne geri gönderilmiştir. Molla Dede Çanakkale gazisiydi. Gazilik maaşı alıyordu, madalyası ve beraatı vardı.

1982 yılında evlerinin yanması sonucu bu belgelerin hepsi yandı, hiçbiri kurtulmadı. Savaştan kalma olduğu söylenen beşli mavzer tüfeğinin demir aksamı, yangının külleri arasından çıkarıldı.

1878 yılında doğan Molla Mehmet, 08.01.1957 yılında, 79 yaşında öldü. Yusuf ve Şakir adında iki oğlu, Havva ve Zekiye adında iki kız çocuğu oldu. Havva küçük yaşta ölmüştü. Şakir hiç evlenmemiştir. Soyadı olarak Kaplan adını almışlardır. 08.01.1999 tarihi itibari ile, hanede kayıtlı nüfus sayısı 41 kişi olarak görülmektedir.

Hiç yorum yok: