25 Haziran 2008 Çarşamba

25. ALEMDAROĞULLARI (MUMİYENTİ)

Meydancık nahiyesinden muhacir olmuşlardır. Nüfus kayıtlarında Alemdaroğlu Torun Mehmet adıyla geçen Torun Dede, 1849 doğumludur. 25.09.1935 yılında, 86 yaşında ölmüştür. Babasının adı Hasan, annesinin adı Naile’dir.

Karısının adı Ayşe’dir. Sefer, Şakir ve Ahmet adlarında üç erkek çocuğu vardır. Sefer, Birinci Dünya Savaşı’nda askere alınmış, hangi cephede öldüğü öğrenilememiştir. Aile için söylenen “Mumiyenti” lakabının, soy veya sülale ile ilgisi yoktur. Geldikleri bölgede de bu isimle anılan ailelerin varlığından bahsedilmekte, dedelerinin mum yapımıyla uğraşmaları yüzünden bu adın takıldığı söylenmektedir.

Torun Dede’nin ilk iskan bölgesi, İzmit vilayetidir. Burada bir müddet oturduktan sonra, kendilerine verilen araziyi beğenmeyerek buradan ayrılmış, Hamidiye’deki akrabalarının yanına gelmiştir. Bu yer değiştirmeden sonra, burada iskanları için kendilerine yer gösterilmeyince, şimdi yaşadıkları araziyi para ile alarak yerleşmek zorunda kalmışlardır. Torun Dede’nin Ahmet adındaki oğlu, bir müddet sonra İzmit’deki topraklarına geri dönmüş, “Yıldızalp” soyadını almıştır.

İzmit’te yerleşen Ahmet’in eşinin adı Mahbube’dir. Dört çocukları olmuştur: Selvi, Saliha, Ali ve Mehmet. Bunlardan Saliha, babasının ölümünden sonra, amcası Şakir’in yanında büyümüş ve Hamidiye’de evlenmiştir. İzmit’e yerleşenlerin nüfus kayıtları 1943 yılına kadar bu hanede görülmektedir. Bu tarihten sonra İzmit’e nakledilmişlerdir.
Torun Dede’nin Sefer adındaki oğlu, Ali Çavuş’un kızı Şemsiye ile evlenmiş, bu evlilikten Gülhanım ve Havva adlarında iki kızı olmuştur. Ailedeki en küçük oğlan çocuğu Şakir, 1880 doğumludur. Ahşap ev yapımındaki ustalığı nedeniyle, çevre köylerde “Şakir Usta” olarak isim yapmıştır. Gerek Hamidiye’de gerekse çevre köylerde pek çok evin yapımını gerçekleştirmiş, yanında çalışan onlarca yardımcısını da önce kalfa, sonra usta olarak yetiştirmiştir.

1962 yılında, 82 yaşında ölmüştür. İlk eşi, Süleyman Ağa’nın kızı Ayşe’dir. İkinci eşi Safiye, üçüncü eşi Ayşe, dördüncü ve imam nikahlı eşi ise Nazime olmak üzere, dört evlilik yapmıştır.


29.12.1999 tarihi itibariyle, hanede 83 kişinin kaydı bulunmaktadır.

Şakir Usta
Alemdaroğlu Torun Mehmet Dede'nin oğludur.
1880 doğumlu olup annesinin adı Ayşe'dir.
Kendisinden büyük iki kardeşinin ölümünden sonra onların çocuklarına da babalık yapmış ve büyütmüştür.
Ahşap ev yapımında Hamidiye'de olduğu kadar çevre köylerde de isim yapmıştır.
Onun yaptığı evler hala kullanılmaktadır.
Gerek kendi köyünde gerekse başka köylerde Şakir Usta'nın yanında yetişen ustalar onun çırağı olmaktan ve ondan öğrendiklerini övünerek anlatırlar.
Şakir Usta çok yönlü bir insandı.
Marangozluk yanında terzilik, nalbantlık yapar, diş çeker, bu işler için kimseden para almazdı.
Misafirperverdi, kapısından kimseyi geri çevirmez, kendisinden çok küçüklere bile eliyle kahve pişirip ikram ederdi.

Hiç yorum yok: