25 Haziran 2008 Çarşamba

27. HACIAZİZOĞULLARI

Meydancık nahiyesi Mısırlı Köyü’nden muhacir olmuşlardır. 1883 yılında, muhacir iskan komisyonu tarafından, Azizoğulları Süleyman Ağa ve Katip Mehmet Efendi ile beraber iskan edilmişlerdir.

Hamidiye’ye yerleşen Hacı Süleyman Efendi’nin ölüm tarihi bilinmiyor. Doğum tarihi 1842 olan Hacı Süleyman’ın, 42-43 yaşlarında geldiği anlaşılmaktadır. Babasının adı Hacı Aziz, annesinin adı ise Zemzem’dir. Hacı Süleyman’ın kız çocuğu yoktur, eşinin adı Fatma’dır.Fatma’nın Hacıoğlu Bego dede ile teyze çocukları olduğu söylenmektedir.

1893 doğumlu olan oğlu İbrahim’den çoğalan sülalesi, “Bayraktar” soyadını kullanmaktadır.

Hacı Süleyman’ın ölümünden sonra oğlu İbrahim Efendi, Süleyman Ağa ile birlikte aşar vergisi toplama işini yürütmüş, kereste ticareti yapmış, Şeyhşaban Köyü’nün Babakin mahallesinde yaşamıştır.

İbrahim Efendi’nin annesi, “Abla Hanım” lakabı ile bilinen, ata çok iyi binen, mavzer tüfeği ile attığını vuran “Osmanlı” bir kadın olarak anlatılmaktadır. Hacıoğullarının akrabası olduğu söylenmekte ise de tam olarak akrabalık derecesini tespit etmek mümkün olamadı.

İbrahim Efendi’nin bölgede şekavet yapan eşkıyalar ile zaman zaman işbirliği yaptığı, bilhassa kış mevsiminde, yayla evinde bunları barındırdığı, bölgede tütün kaçakçılığı yapanların da sık sık İbrahim Efendi’nin evine misafir oldukları, kaçak tütünlerin buradan dağıtıldığı anlatılmaktadır.

Nüfus kayıtlarındaki ölüm tarihine göre İbrahim Efendi’nin genç yaşta, 32 yaşında öldüğü anlaşılmaktadır. Ölümünden sonra ailesi ve çocukları Katip Mahallesi’ne yerleştiler.

İbrahim Efendi’nin Malik, Cemal ve İbrahim adında üç oğlu, Gülüzar adında bir kızı vardır. 1925 yılında ölen İbrahim Efendi, Şeyhşaban Köyü mezarlığına gömülmüş, 1962 yılında, oğlu Malik tarafından mezarı Hamidiye Köyü’ne nakledilmiştir.

15.10.1993 tarihi itibariyle, bu hanede 67 kişinin kaydı görülmektedir.

Hiç yorum yok: