25 Haziran 2008 Çarşamba

29. DİYOBANLI URFAN DEDE (DEBLİYENTİ)

Meydancık nahiyesinden muhacir olmuşlardır. Nüfus kayıtlarında Urfan Dede’nin adına rastlanmadı. Haricen yaptığımız araştırmalardan, babasının adının Abdullah olduğunu, kızı Ayşe’ye ait bilgilerden de eşinin adının Hanım (Hanife) olduğunu belirledik.

Erkek evladı olmamıştır. Kızı Ayşe, Gülali Dede’nin oğlu Faik ile evlenmiş, iki kız çocuğu olmuştur. Faik’in seferberlikte ölmesi üzerine baba evine dönen Ayşe, Mehmet Çavuş ile evlenmiştir.

Mehmet Çavuş’un önceki eşi Güllü’den, Emrullah ve Asiye adında iki çocuğu, Ayşe’nin de ölen kocasından, Gülhanım ve Hatice adlarında iki kızı vardır. Ayşe ve Mehmet Çavuş’un evliliklerinden de Pernaz ve Binnaz adında iki kızları oldu. Bunlardan Pernaz öldü, Binnaz yaşadı. Muharrem Demir (Recep Hoca’nın babası) ile evlendi.

Mehmet Çavuş’un Kurtuluş Savaşı’nda ölmesi üzerine ikinci kez dul kalan Ayşe, çocukları ve aileyi dağıtmamak için Faik’ten olan Gülhanım ile Mehmet Çavuş’un Güllü’den olan oğlu Emrullah’ı evlendirdi. Yani, Faik’in ölümü ile aileye içgüveyi olarak giren Mehmet Çavuş da ölünce Faik’in kızı ile evlenen Emrullah, ailenin başına geçti.

Soyadı Kanunu çıkınca Emrullah, “Taşkıran” soyadını aldı.

Aile, baba tarafından Acara, ana tarafından Şavşili Gürcülerinden olup, erkekler baba tarafının, kadınlar ana tarafının özelliklerini taşımaktadır.

Taşkıran soyadı, 12 sayılı hanede kayıtlı bulunmaktadır.

Hiç yorum yok: