25 Haziran 2008 Çarşamba

2. İSMAİLEFENDİOĞULLARI (ESMERİYENTİLER)

Meydancık bucağı Balıklı Köyü’nden gelmişlerdir. Bu ailenin önde gelen ismi, Hoca Ahmet Efendi’dir. Babasının adı İsmail annesinin adı Cihan’dır. 1847 doğumlu olup, 1924 yılında, 77 yaşında ölmüştür.

Çevrede “Ahmet Efendi, Hoca Ahmet Efendi” lakabı ile tanınmış, derin dini bilgisi ve medrese tahsili yanında, Cuma namazı kıldırmaya ve padişah adına hutbe okumaya icazetliydi. Uzun yıllar Çatalzeytin Merkez Camii’nde Cuma namazlarını kıldırmış ve vaaz vermiştir. Dilden dile söylenen, bugün de bazı yaşlıların dilinden düşmeyen özelliklerinden biri, çok güzel tulum çalması, nereye gitse tulumunu da beraberinde götürmesi, tulumunu hutbede, kürsüde, cübbesinin altında saklamasıdır. Bir gün vaaz ederken, tulumun içinde kalan havanın, hocanın el kol hareketleri sonucu boşalmasıyla çıkan sesin, camii içinde duyulduğu, hocanın hiç bozuntuya vermeden, “Tulumun havası kalmış, abdesti bozmaz” diyerek konuşmasını sürdürdüğü, rivayeten anlatılmaktadır.

Ahmet Efendi’nin ölümünden bu yana 80 yıl geçmesine rağmen, onunla ilgili anılar hala anlatılmakta, torunu olan Ahmet Er’i tanıtmak için, babasından önce onun adı söylenmekte, “Ahmet Efendi’nin Osman’ın Ahmet” denilmektedir.

Ahmet Efendi, Havva ve Ayşe adında iki kadınla evlenmiş, bu evliliklerinden on çocuğu olmuştur. Bunların beşi kızdır. Öteki beş erkek çocuğundan, sadece Osman adındaki oğlundan soyu sürmüş, diğerleri genç yaşlarda öldüklerinden, aile fazla çoğalmamıştır. Osman isimli oğlundan iki torunu olan Ahmet Efendi’nin sülalesi, kendi adını taşıyan torunu ile devam etmektedir. Osman’ın Ziya adındaki çocuğu, genç yaşta ölmüştür.

31.01.1983 tarihi itibari ile bu hanede 31 kişinin nüfus kaydı görülmektedir. Bu rakama, ölenler ve aileye dışarıdan gelin olarak gelenler de dahildir.

Hoca Ahmet Efendi’nin, Hamidiye Köyü’nün ilk muhtarı olduğu söylenmekte ise de bu hususu kanıtlayan bir belge yoktur.

Ahmet Efendi’nin torunu olan Ahmet Er, 1999 yılında Şavşat Meydancık bucağı’na giderek, dedesinin akrabalarını arayıp bulmuş, yıllar sonra hasret gidermişlerdir.

Ahmet Efendi'nin Osman

Hamidiye Köyü'ne ilk gelen ve kurucularından olan Hoca Ahmet Efendi'nin oğludur. Diğer dört erkek kardeşi genç yaşlarında ölmüşler. Ailenin soy süreci Osman Amca'dan sürmüştür. Dokuz çocuğundan yedisi kız. ikisi erkektir. Ziya adındaki oğlu küçük yaşlarda ölmüş, Ahmet adındaki oğlu ise halen sağ olup 'Ahmet Efendi'nin Osman'ın Ahmet' diye tanınmaktadır.

Hiç yorum yok: