26 Haziran 2008 Perşembe

2. YARDIMLAŞMA

Köy yaşamında önemli bir gelenek olan “imece”, çevre köylerde olduğu gibi, Hamidiye’de de uygulanmaktadır.

Köyün ortak işlerinin ve ihtiyaçlarının görülmesinde, birlik ve beraberlik içinde hareket edilir. Köye ilk yerleştikleri yıllarda ev, ahır, samanlık, ambar gibi şahsi ihtiyaçların ve köy odası, mescit, çeşme, yol gibi genel ihtiyaçların yapımlarında, birbirlerine destek olmuşlardır. Çift sürme zamanı, ekin biçilmesinde, harmanda,mısır bellenmesi, odun hazırlanması ve getirilmesinde, komşular arasında ortak bir dayanışma oluşturulur. Sonbaharda hasadı yapılan mısırların soyulmasına yardım edilir, bu sırada çeşitli muziplikler yapılır, bilmeceler sorulur, kızlar kendi aralarında maniler söyler. Daha çok çevredeki köylerde ekin biçme ve mısır belleme sırasında, kadınlar tarafından söylenen “hey haymo”, zamanla Gürcü kadınlar tarafından da söylenir olmuştur.

İmece usulü yapılan bu tür yardımlaşmalarda söylenen maniler arasında, karşılıklı atışmalar yapılır, gurbetteki eşe, askerdeki sevgiliye duyulan hasret dile getirilirdi. Yıllardır tarlalara ekin ekilip biçilmediği için, artık “hey haymo” söyleyen kalmadı. Sonbaharda pekmez ekşi kaynatmak, tarhana yoğurmak, kus kus çevirmek, el değirmeninde mısır bulguru çekmek, hep ortaklaşa yapılan işlerdi.

Ev yapana, ev için dağda tomruk duvar hazırlayana, bunların ormandan getirilmesine, sökü türbesinden taş çıkarılmasına, komşular yardımcı olurdu. Bu işler için kimse komşusundan para beklemez, gerektiğinde kendisi gelemezse bile, öküzünü, arabasını koşup, yanına işi bilen birini katarak yardıma gidilirdi.

Bu güzel geleneklerin köyde kalanları çoktan unutuldu, gurbete taşıdıklarımız ise düğünde, cenazede bir araya gelmekten, yardıma muhtaç olanlar varsa onlara yardımcı olmaktan ibaret kaldı.

Bugün, çoğu gurbetçi olan Hamidiye köylüleri, ekonomik bakımdan orta düzeyde olmalarına rağmen, her türlü yardım çağrısına koşmaktadırlar. Bu çağrı, ister kendi köylülerinden, ister çevre köylerdeki komşulardan, isterse yerel yöneticilerden gelsin, yapılabilecek yardımlar esirgenmez.

1991 yılında kurulan “Hamidiye Köyü ve Çevre Köyleri Yardımlaşma ve Sosyal Dayanışma Derneği” kuruluş amaçları gereği olarak, bu tür yardım organizasyonlarında etkili olmaktadır.

Her yıl Temmuz ayında, “Gürcü Yaylası Şenlikleri” düzenlenmekte, dedelerimizin ve ninelerimizin ata yurtlarından getirdikleri yaylacılık geleneği, yaşatılmaya çalışılmaktadır.

Son yıllarda ülkemizi etkileyen ekonomik kriz yüzünden, yayla şenliklerine ara verildi. Dileğimiz, bu güzel girişimin devam ettirilmesidir.

Hiç yorum yok: