26 Haziran 2008 Perşembe

3. YEMEKLER

Her Cuma akşamı, hemen her evde yağlı yemek adettir. Mesela mısır unundan, sütten ve tereyağından haşıl yapılır, yağ iyice kızdırılır, kokusu evin dışına taşardı. Bundan maksat şuydu: “Cuma akşamları o aileden ölmüş olanlar o evi ziyarete gelirlermiş, yağ, süt ve tereyağından yapılan bu yemeğin kokusundan zevk alırlarmış.” İşte Cuma akşamları bu yemeğin yapılması ve yenilmesi uğur sayılırdı.

Cuma akşamları yağlı yemek yapmak, yağı iyice kızdırıp yapılan yemeğin üstüne dökmek şarttı. Bunun haşıl olması gerekmez, herhangi bir yemek de olabilirdi. Yemeğe konulan tereyağının iyice kızdırılması, kokusunun her tarafa yayılması için kapılar, pencereler açılır, kapıya gelen ruhların bu kokuyu kokladıklarına inanılırdı.

Hemen bütün Kafkasya halkları gibi Gürcüler de mısır unu ve mısır unundan yapılan yiyecekleri çok severler. Pilek taşında pişirilen mısır ekmeği “cadi” yapılır; yine süt ve kaymak karıştırılarak, buğday unundan yapılan gevrek, içine ceviz konarak pilek taşında pişirilen “kada” ; karalahana, barbunya fasulyesi, mısır unu ve sarmısak katılarak yapılıp, tereyağı ile katıklanan “pikallobiyay” vazgeçilmez yemeklerdendir.

Kaymak, tereyağı ve mısır unundan yapılan “hafisi” hatırlı misafirlere ikram edilen bir yemektir.
Pilek taşında pişirilen mısır ekmeğinin içi, sıcak sıcak tereyağı ile karıştırılır, ekmeğin sıcaklığı ile yağ tamamen eriyip ekmeğin içi ile karışır. Bunun adına “cumuri” denir.

Yayla mevsiminde kaymak bol olduğu için, yaylaya gezmeye gidenlere hafisi ve gevrek ikram edilir.

Hayvancılığın ve yaylacılığın yapıldığı eski dönemlerde, yaylada yapılan peynirler, ahşaptan yapılmış kaplarda muhafaza edilir, tereyağı karıştırılarak eritilip ikram edilirdi. Çevre köylüleri için “Gürcü peyniri” değişik bir damak tadı idi.

Son yıllarda mısır ekimi fazla yapılmadığı için, mısır unundan yapılan bu yiyecekler birer nostalji olmaya başladı. Eskiden gurbetten gelenler, köye gelirken fırında pişmiş, buğday unundan yapılan, ortası delik çörek ekmekleri getirirdi. Şimdi ise köyden kentlerde yaşayan dost ve akrabalara, fırında kurutulmuş mısırdan öğütülen, mısır unu hediye götürülmektedir.

Hiç yorum yok: