25 Haziran 2008 Çarşamba

4. TAHİROĞULLARI (HAFIZ MEHMET EFENDİ)

Meydancık nahiyesi Balıklı Köyü’nden gelmiştir. Ailenin ileri geleni Hafız Mehmet Efendi, medresede okumuş, dini ve ilmi bilgisi ile temayüz etmiştir. Göç sırasında, kafile başkanı olarak İnebolu’daki muhacir iskan komisyonu ile o muhatap olmuştur. İskandan sonra da uzun zaman yerel yöneticileri sık sık ziyaret ederek, ihtiyaçların giderilmesi için uğraşmıştır.

Nüfus kaydına göre 1852 doğumludur. Baba adı Tahir, ana adı Esme’dir. Hafız Mehmet Efendi, nüfus kayıtlarına göre tek eşli olarak görülmektedir. Karısının adı Ayşe’dir. Yedi çocuğu olmuştur. Oğulları Abdullah, Ahmet ve Mahmut, kızları ise Safiye, Behiye ve Atiye’dir. Zehra adındaki bir kızı daha vardır, ancak nüfus kayıtlarında ismi görülmemektedir.

Ahmet adındaki oğlu, 1915 yılında ilan edilen umumi seferberlikte askere alınmış, bir daha geri dönmemiştir. İkinci oğlu Abdullah da, Kurtuluş Savaşı’na katılmış olan Abdullah Çavuş’tur. Bir diğer oğlu Mahmut, iki defa evlenmiştir. Eşlerinin adı Fatma ve Ayşe’dir.

Hafız Mehmet Efendi’nin çocukları “Şahin” soyadını taşımaktadır. 14.10.1999 tarihi itibariyle, bu hanede ölenler ve haneye dışarıdan gelenler de dahil olmak üzere 55 kişinin kaydı görülmektedir.

Hafız Mehmet Efendi, uzun yıllar Çatalzeytin Merkez Camii’nde imamlık yapmış, 1913 yılında 62 yaşında iken ölmüştür.


Mahmut Usta
Hamidiye Köyü kurucularından Hafız Mehmet Efendi'nin oğludur. 1320 (1914) doğumludur. Ustalığı ahşap ev yapımı ve marangozluk üzerinedir. Şakir Usta'nın yetiştirdiği sanatkarlardandır.

Hiç yorum yok: