29 Haziran 2008 Pazar

4. HAMİDİYE KÖYÜ’NDE SOYADI ALINMASI

Hamidiye Köyü’ndeki ailelerin soyadlarını araştırdığımızda, aile lakaplarını veya bunu çağrıştıran isimleri tercih etmedikleri görülüyor. Yalnızca bir aile, büyük dedelerinin birinci adını soyadı olarak kullanmaktadır. Mumiyenti (Torun) Mehmet Dede’nin “Torun” olan adını, oğlu Şakir Usta soyadı olarak almıştır. Bu ailenin nüfustaki aile lakabı “Alemdaroğlu”dur. Katip Mehmet Dede’nin de aile lakabı Süleyman Alemdaroğlu olmasına rağmen, bu adı kullanmamışlardır.

Soyadı kanunu çıkınca, aileler tercihlerini yaparken güç, kuvvet, ataklık, cesaret ve bunlara benzer simgeleri çağrıştıran isimleri almayı tercih etmişlerdir. Aslan, Kaplan, Çelikkıran, Taşkıran, Yıldıran, Şahin, Kaya, Acar gibi isimlerin yanında Demir, Demirkıran gibi isimler dikkati çekmektedir.

Bir diğer husus da, aynı baba ve anneden doğan kardeşlerin ayrı ayrı soyadlarını kullanmasıdır. Soyda aynı dede veya babadan geldikleri halde, değişik soyadlarından dolayı bugün bazı amca çocukları veya onların çocukları akrabalık derecelerini iyi bilememektedir. Atmeydanı’nda yerleşen Yunus Dede’nin iki oğlu Demir soyadını alırken, diğer üç oğlu Çetin, Çakmak ve Yıldıran soyadını almayı tercih etmişlerdir. Yine Yunus Dede’nin büyük oğlu Mehmet Çavuş’un oğlu Emrul Amca, Taşkıran soyadını kullanmaktadır.

İlyas Mahallesi’ndeki Molla İrfan ve kardeşi Kel Raşit Dede, Katip Mahallesi’ndeki Süleyman Ağa ile öz kardeş olmalarına rağmen, soyadı alınırken kardeşler, ayrı ayrı isimleri tercih etmişlerdir. Molla İrfan’ın çocukları Kaya, Kel Raşit’in çocukları Yıldırım, Süleyman Ağa’nınkiler de Aslan soyadını almışlardır.

Karslıoğullarının dedelerinin Meydancık’a Kars’tan geldikleri, kendilerine burada da “Kars’tan gelenler” anlamında “Karsliyenti” denildiği, bu lakapla halen Meydancık’ın köylerinde bazı ailelerin yaşadığını öğrendik. Bu aile dedeleri, aile lakabını soyadı olarak kullanmaktadır.

Atmeydanı Mahallesi’ndeki Ak Hasan ve kardeşi Süleyman “Yaşar”; İlyas Mahallesi’ndeki Hafız Mehmet ve kardeşi Şahvelet “Şahin” soyadını almışlardır. Bugün ayrı mahallelerde ve çoğu gurbet denilen çöle dağılan yeni nesil, kardeş ve amca çocuklarının çocukları, torunları arasındaki akrabalık bağları, her geçen gün incelmekte, gençler birbirlerini tanımamaktadır.

Hiç yorum yok: