25 Haziran 2008 Çarşamba

5. AVCIOĞULLARI ŞAKİR

Hafız Mehmet Efendi kafilesi ile birlikte gelmişlerdir. Şakir Efendi ailenin büyüğü olup, 1849 yılında doğmuştur. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı Selvi’dir.

Süleyman, Osman, Hüseyin, Mehmet, Recep, İbrahim ve Yusuf adlarında yedi oğlu, Ayşe ve Gülperi adında iki kız çocuğu dünyaya gelmiştir. Şakir Efendi iki evlilik yapmış, ilk hanımı Sırma ölünce, Emine isimli ikinci eşini almıştır. Büyük oğlu Süleyman’ın annesi Sırma, diğer çocuklarının anneleri Emine’dir. Süleyman, daha sonra Atmeydanı Mahallesi’ne yerleşmiştir. 13.05.1999 tarihi itibarı ile, hanede 168 kişinin kaydı görülmektedir.

Bu hanede, Yusuf karısı olarak görünen Şehri adındaki kadının, aslen Gürcü olmadığı, göç sırasında ailesini kaybettiğinden, Azizoğlu Süleyman Ağa tarafından evlatlık olarak alınıp büyütüldüğü ve Yusuf ile evlendirildiği bilinmektedir. Şehri’nin babasının adı Abdullah, annesinin adı ise Gülümse’dir. Köyün yaşlıları, Şehri nine için “O bizden değildi, lazdı. Şehri de zaman zaman ‘ben Laz kızıyım’ diyerek, anlatırdı” diyorlar.

Şehri ninenin aslen nereli olduğu tam olarak bilinmiyor. Onun, Süleyman Ağa tarafından evlatlık olarak alındığı tarihlerde, Rukiye adında bir kız çocuğunun da, Asmakoz Mahallesi’ndeki Hüseyin Çavuş tarafından evlatlık olarak alındığı ve büyütüldüğü anlatılmaktadır.

Avcıoğullarının nüfus kayıtlarındaki soyadları “Avcıl”dır. Dedelerinin aile lakabı olan “Avcıoğlu” benzetmesi, bu ailenin fertlerinin adlarından önce söylenmektedir. Avcıoğlu Süleyman, Avcıoğlu Mahir... Gürcülerin şivesi ile Avcıoğlu’nun söylenişli, “Avcıyen” ya da “Avcıyenti” şeklindedir.

Bu ailenin fertlerinin ava ve avcılık sporuna özel bir merakları vardır. Atalarının lakabı olan “Avcıoğlu” adına yakışır şekilde av yaparlar.

Avcıoğulları'ndan Osman

"Rasim can danamak"

Hiç yorum yok: