29 Haziran 2008 Pazar

6. BÖLÜM: HAMİDİYE KÖYÜ

1. HAMİDİYE KÖYÜ’NÜN SINIRLARI

Çatalzeytin İlçe İdare Kurulu’nun 12.12.1962 tarihli kararına göre, köyün sınırları şöyledir:
Doğusu Saraçlar Köyü’nden ayıran Çağlar Çayı (Minci çayı);
batısı Kirazlı Köyü ile hudut olup Köklük Boğazı ve Koruluk Kaya;
kuzeyi Çatalzeytin, Çelebiler Mahallesi ve Hasan Deresi, Tavukçu Oluğu, Say Yolu, Müezzin Göynüğü, Değirmen Deresi; güneyi Kayadibi Köyü ile ayıran Maşatlar Deresi Melhenler mevkii, Şakir Usta evi, Türbe Güneyi.
"İlçe İdare Kurulu tarafından tesbit edilen sınırları gösteren basit kroki..."

Bu sınırlar, ilçe Özel İdare Müdürlüğü’nce, basit krokiye bağlanarak Tapu Sicil Müdürlüğü’ne verilmiş, 12.07.1963 tarihinde tapu kayıtlarına geçirilmiştir. Ancak bu sınırlara pek itibar edilmez. Çevredeki sınır köyleri ile orman yüzünden zaman zaman sınır anlaşmazlıkları olmaktadır. Orman İşletme Müdürlüğü’nün orman haritalarında, Hamidiye sınırları dahilinde görülen bir kısım yerlerin, Kirazlı, Yukarı Sökü ve Kayadibi Köylerine ait ormanlık alanları kapsadığı görülmektedir.

Esasen köylüler arasındaki paylaşım, ilk gelen dedelerin zamanında tespit edilen sınırlara göre yapılmaktadır. Kroki üzerindeki bazı noktalar, ormanlık alanlardan geçmektedir. Bu durum, sınırların tam yerini belirlemekte sıkıntı yarattığından, buralarda kalan ormanlık alandan, Hamidiye köylüleri de faydalanmaktadır. Bu faydalanma, kışlık odun ihtiyacının karşılanması şeklinde olmakta, Orman İşletmesi’nce yapılan istihsalin üretiminde çevre köylüleri çalışmaktadırlar.

Kabalakdüzünün güneybatısındaki Gölebe ve Köklük Boğazı’na kadar uzanan, kayın ağaçlarının yoğunlukta bulunduğu ormanlık arazi, Hamidiye Köyü sınırları içinde görülmektedir. Katip Mahallesi’nin kuzeyinde de bir miktar ağaçlık bulunmakta ise de köylüler tarafından zaman zaman ve son yıllarda Orman İşletmesi’nin yaptığı kesimler nedeniyle, orman varlığı azalmaktadır. İlyas Mahallesi’nin Kayadibi Köyü istikametindeki Salih Köyü mevkiinde, bir miktar çam ve köknar ağacının bulunduğu küçük bir koru vardır. Burasının Hafız Mehmet ve arkadaşlarınca, sahiplerinden 10 sarı altına satın alındığı ve buraya yerleşen on aile tarafından, müştereken kullanıldığı anlatılmaktadır. Ancak bu bölgenin tapusu çıkarılmadığından, her ne kadar köylü sahiplik iddiasında ise de Orman İşletmesi mülkiyetinde görülmektedir.

"İlçe İdare Kurulu'nun köyün sınırlarını belirleyen kararı..."

Hiç yorum yok: