25 Haziran 2008 Çarşamba

7. MUSTAFAEFENDİOĞULLARI (ZORABETİ)

Meydancık’ın köylerinden gelmişlerdir. İlk gelişleri 1880 yılı başlarında, Hafız Mehmet Efendi kafilesi iledir. Ailenin büyüğü, 1848 doğumlu Mehmet Usta’dır. Babasının adı Mustafa, annesinin adı Zeynep’tir.

Nüfus kütüğünün 7 numaralı hanesinde, “Mustafaefendioğlu Mehmet” olarak kaydı düşülen aile, daha sonra Acar soyadını almıştır.

Mehmet Usta, iyi bir marangoz ve değirmenci ustası olarak çevrede tanınmıştır. Minci Çayı üzerinde eskiden beri çalışan değirmenlerin, Mehmet Usta tarafından kurulduğu söylenmektedir. Adıyla anılan ve “Mehmet Usta’nın Değirmeni” denilen değirmen, günümüzde de çalışmaktadır. Eskiden bu değirmenin yanında bir de bezirhane vardı. Keten tohumları bu bezirhanede sıkılarak, bezir yağı çıkarılırdı. Yağı çıkarılan keten tohumlarının posası hayvan yemi olarak değerlendirilir, bilhassa öküzlere “cimit” denilen bu yemden verilirdi. Bölgede keten ekiminin yoğun olarak yapıldığı dönemlerde kullanılan bezirhaneler, bugün kullanılmıyor. Mehmet Usta’nın bezirhanesi de kullanılmaz hale gelmiş bulunuyor.

Mehmet Usta, 06.02.1944 tarihinde, 96 yaşında ölmüştür. İki defa evlenmiştir. Eşlerinin adı Ayşe ve Nazime’dir. Kızı Gülayşe hala hayattadır.

Mehmet Usta’nın Ömer adında bir kardeşinin de önceleri Hamidiye Köyü’nde yerleştiği, bilahare Kastamonu’ya gittiği anlatılmaktadır. Ömer Efendi’nin hanesinde, şu anda köyde kimse yoktur. Nüfus kütüklerinin incelenmesinde, 8 no’lu hanede, babasının adı Mustafa olan Hocaoğlu lakaplı Ömer adlı birisi görünmekte ise de, bunun Mehmet Usta’nın kardeşi olup olmadığını kesinleştirmek mümkün olmadı. Mehmet Usta ile Ömer’in baba adları aynı olmakla beraber, anne adları tutmamaktadır. Babadan bir, anneden ayrı kardeş olmaları ihtimal dahilinde görülmektedir.

Mehmet Usta’nın Hasan adındaki oğlu da babası gibi değirmencilik mesleğini sürdürmüş, Hasan’ın çocukları ve torunları ise değişik meslek dallarına yönelmişlerdir. Aileye, Gürcüler arasında “Zorabeti” denilmektedir.

Hiç yorum yok: