25 Haziran 2008 Çarşamba

9. İDRİSOĞULLARI (METKİNOĞLU-KARASÜLEYMAN)

9 numaralı hanede kaydı görülen Aziz oğlu Süleyman ve 11 numaralı hanede yazılı Ak Hasan, iki kardeş olarak, Atmeydanı Mahallesi’ne, 1881 yılında gelmişlerdir. Soyadı olarak, iki kardeşin çocukları da “Yaşar” adını aldılar. Bu soyadını, 10 numaralı hanede kaydı görülen Şakir Dede’nin çocukları da almıştır. Şakir’in, Süleyman ve Ak Hasan’la, kan bağı sayılacak bir yakınlığı görülmemektedir.

1833 doğumlu olan Süleyman, 1918 yılında ölmüştür. 85 yaşında vefat eden Süleyman’ın, bir oğlu üç kızı vardır. Oğlunun adı Osman, kızlarının adı ise Şehri, Fatma ve Ruhset’tir. Osman Çavuş 1880 doğumludur. 1912 yılında, Bulgarlar ile yapılan Balkan Savaşı’na iştirak etmiş ve ayağından yaralandığı için, Birinci Dünya Savaşı’na ve Kurtuluş Savaşı’na iştirak edememiş, cephe gerisinde çalışmıştır.

Osman Çavuş’un Şemsiye, Saliye ve Nazmiye adlarında üç eşinden, 13 çocuğu olmuştur. Bunların yedisi kız, altısı erkektir. Erkek çocuklarından Tevfik, Teyfik Nuri ve Mustafa Kemal’in, genç yaşlarda öldükleri, soyun Zekeriya, Hakkı, Halit ve Mustafa adlı çocuklarla sürdüğü görülmektedir.

Köyün hane kayıtlarında çocuk sayıları araştırılırken, en fazla çocuğun bu hanede olduğunu gördük. Şöyle ki; Osman Çavuş’un 13, oğlu Zekeriya’nın 8, Halit’in 11, Mustafa’nın 13 çocuğu vardır. Osman Çavuş ve oğlu Zekeriya, Hamidiye Köyü’nün çeşitli dönemlerde muhtarlığını yapmışlardır.

19.12.1999 tarihi itibari ile bu hanede 144 kişinin kaydı bulunmaktadır.

Hiç yorum yok: