1 Temmuz 2008 Salı

SUNUŞ

PIRPITIN UCUNDAN YAPIŞMAK

Deniz kenarına iniyorum. Kıyıyı yalayan dalgalarını hareketini izliyorum. Bizden önce nice insanlar, Çatalzeytin'de bu güzellikler içinde yaşadılar.

Ama nasıl yaşadılar, ne zaman yaşadılar? Bu soruların yanıtını bilmiyoruz. Geçmişle ilgili bilgilerimiz, çok az ve yetersiz.

Tarihi kaynaklar, Ginolu'da MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan geçmişten söz ediyor.

Yaylalarımızdan Soyucak, Yerağıl, Altınpınarı, Örücek, Küçükyatak, Çaşur, Adatepe, Aktaş, Sarayoluğu ve Koru'dan kimler geldi, kimler geçti?

Abartma yapmıyorum; denize ayağını sokmayan, Taşlıyol'u görmeyen, yaylaya çıkmayan, 41 köyümüzün adlarını bilmeyen insanlarımız var.

İlçemizle ilgili Cunhuriyet sonrası bilgilere bile tam sahip değiliz. 1969'da çıkan Bizim Çatalzeytin gazetesiyle 1977'de ilki düzenlenen Çatalzeytin Festivali'yle araştırma çalışmalarımız başladı. Geçmişimizle ilgili daha köklü bilimsel araştırmalara gerek var.

Çatalzeytin'le ilgili ilk araştırma kitabı, "Çatalzeytin Gçö ve Çatalzeytinli" 1994 yılında Esat Kaplan imzasıyla çıktı.

On yıl sonra baba Cemal Kaplan "Köyüm Hamidiye" adıyla ikinci araştırma kitabımızı, titiz bir çalışma ile hazırladı. "93 Harbi" olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya göçü anlatan, Hamidiye Köyümüzün kuruluşunu dile getiren bu araştırma kitabını beğeniyle okuyacaksınız.

Emniyet teşkilatının çeşitli kademelerinde görev yapan Cemal Kaplan'ın ömrünün büyük bölümü gurbet ellerde geçmiş. Köyüne, ilçesine sevdalı Kaplan, emeklilik döneminde özveri göstererek güzel bir çalışmaya imza attı. Sade dili, akıcı anlatımıyla "Köyüm Hamidiye" ile bize bize yeni bilgiler sundu. Çatalzeytin için yaktığı ışıkta hepimiz aydınlanacağız.

Çok önemsediğim "araştırma - inceleme" konusunu işleyen bu kitaba kıvanç duyarak görüş ve düşüncelerimi yansıttım.

"Pırpıtın ucundan yapışmak" yöremizin çok güzel deyimidir. Pırpıtın ucundan yapışan Cemal Kaplan'a teşekkür ediyor, kutluyorum.

Çatalzeytin, 29 Eylül 2004 - Emin Türkay Öztürk

Hiç yorum yok: