25 Haziran 2008 Çarşamba

10. ŞAKİR OĞULLARI (BASA YUSUF)

Nüfus kayıtlarında 10 numaralı hanede görülen bu ailenin büyük dedelerinin adı Şakir’dir.Doğum tarihi 1883 olarak görülmektedir.Babasının da adı Şakir’dir annesinin adı Salihe’dir.


1883 doğumlu olarak nüfus kayıtlarında görülen Şakir’in, Yusuf , Eşref, Mahmut adlarında üç oğlu Fatma, Beyaz yine 1327 doğumlu Fatma adında olmak üzere üç kızı vardır.Esmer ve Ayşe adında iki eşi görülmektedir.Beyaz ve Mahmut adındaki çocukların annesi Ayşe, diğer çocuklarının anneleri ise Esmer'dir.

Ailenin büyük dedeleri Şakir den ziyade Yusuf adındaki oğlu öne çıkmakta ve anılmakta ve tanınmaktadır.’Basa Yusuf’ lakabı ie bilinen Yusuf dedeye bu lakabın neden ve nasıl verildiğini bilmiyoruz.’Basa’ kelimesi Gürcü dilinde ‘küçük, ufak tefek’ anlamına gelmektedir. Yusuf dedenin fiziki yapı olarak bu benzetmeye uygun olduğunu hatta bu çelimsiz yapısına rağmen çok güzel güreştiğini yaşlılar anlatıyor.

9 nolu hanede kayıtlı Süleyman ve 11 nolu hanede kayıtlı Ak Hasan ailesi gibi bu ailede ‘Yaşar’ soyadını almıştır.İncelediğimiz nüfus kayıtlarında ana veya baba tarafından birinci dereceden akrabalık bağı görülmemektedir.Ancak iskan ve yerleşim sırasında Ak Hasan ailesi ile çok yakın yerleşmeleri soyadı alındığında aynı ismi tercih etmeleri bir akrabalık bağının var olduğunu düşündürmektedir.

Aile nüfus kütüğünde 9.10.1997 tarihi itibari ile 86 kişinin kayıdı görülmektedir.İkinci kuşaktan sonra göç kervanına katılan ailenin erkekleri 1950 li yıllarda gurbete çıkmışlardır.


Hamidiye köyünün geleneksel mesleği konumuna gelen Alçı Dekorasyon sanatını ilk defa öğrenen, köylülerine öğreten kişi Basa Yusuf’un oğlu Şükrü amcadır.Aile fertleri tamamen gurbete çekilmişlerse de zaman zaman köye gelip baba ocağını ziyaret etmektedirler.



Basa Yusuf

1904 doğumludur.
'Basa' kelimesi gürcü dilinde
küçük, ufak anlamına gelmektedir. Yusuf amcanın
çok güzel güreştiği, çevre köylerde yapılan bayram güreşlerinde rakiplaerini her zaman yendiği anlatılmaktadır. Oğlu Şükrü (Fikri) Hamidiye Köyü'ne alçıcılık mesleğini ilk getiren kişi olarak bilinmektedir.

Hiç yorum yok: