25 Haziran 2008 Çarşamba

19. HACIOĞULLARI (HACIYENTİ-BEGO DEDE)

Meydancık nahiyesinin Zata Köyü’nden gelmişlerdir. Kabalakdüzü Mahallesi’ndeki Hacıoğullarının büyük dedeleri, Ali Bego’dur. Babasının adı Süleyman, annesinin adı Naile’dir. 1840 doğumludur. 1912 yılında, 72 yaşında ölmüştür. Mezarı Kabalakdüzü’ndeki mahallenin ilk mezarlığıdır. Kabrinin belli olması için, baş tarafına büyükçe bir taş konulmuştur.

Ali Bego’nun Süleyman, Mehmet, Ahmet, Osman, Mustafa adlarında beş oğlu, Fatma ve Ayşe adlarında iki kızı vardır. Fatma, Molla Mehmet ile evlenmiş, Ayşe ise Türkeli tarafındaki Gürcü köylerine gelin gitmiştir. Ayşe’nin çocukları ve torunları, Çetinkaya soyadını kullanmaktadırlar.

1915 yılında ilan edilen seferberlik sırasında, Süleyman ve Mehmet adındaki çocukları askere alınmışlar, kendilerinden bir daha haber alınamamış, nüfus kayıtlarına “umumi harp gaibi” şeklinde not düşülmüştür. Ahmet ve Osman’ın, daha küçük yaşlarda, evlenmeden öldükleri anlaşılmaktadır.

Bego Dede’nin 1892 doğumlu olan Mustafa adındaki oğlu, göç sırasında Tokat’ın Niksar ilçesinde kalmış, burada medreseye devam ederek eğitim görmüştür. Medresede okurken, Niksar’ın Osmaniye Köyü’nden Hünkare isimli kızı kaçırıp evlenmiştir.

Kendinden büyük ağabeylerinin savaşta, küçüklerin de hastalıktan ölmeleri ile ailenin bütün yükü Mustafa’nın üzerine kalmıştır. Babaları savaşta ölen İsmail, Ahmet ve Hatice’yi de kendi çocukları ile birlikte büyütmüştür.

Orta boylu, tıknaz yapılı, esmer tenli Mustafa’nın, çevrede bilinen adı “Kara Mustafa” dır. Oğullarının ve yeğenlerinin adı söylenirken, onun adı da zikredilir, “Kara Mustafa’nın Ali, Kara Mustafa’nın Ahmet” diye tanıtılır. Değişik dönemlerde, 16 yıl köyün muhtarı olarak görev yapmıştır. 1939 yılında, 47 yaşında iken ölmüştür.

Bego Dede’nin Zata Köyü’nde kalan akrabaları da Hacıoğulları lakabı ile bilinmekte olup “Gümüş” soyadını kullanmaktadırlar.

10.09.1999 tarihi itibariyle, hanede kayıtlı nüfus sayısı 135 kişi olarak görülmektedir.

Hiç yorum yok: