30 Haziran 2008 Pazartesi

7. MUHACİRLERLE İLGİLİ GENEL SORUNLAR

Göçmenlerin büyük çoğunluğunun Anadolu’da, ziraata müsait arazilere yerleştirilmesi, gerek yerleşik ahali gerekse göçmenler arasında pek çok anlaşmazlığın çıkmasına neden olmuştur. Bazı göçmenler, kendi arazilerinin verimini az bulup yerleşik halkın arazilerine sınır tecavüzünde bulunurken, yerleşik halktan bazıları da göçmenlere verilen arazilerin kendilerine ait olduğunu iddia ederek, istenmeyen olayların çıkmasına neden olmuşlardır. Gemlik kazasına bağlı Aydıncık Köyü ile Gönen kazasındaki Mihaliç Gölü kenarına yerleştirilen Kazak göçmenleri, kendi arazilerinden başka etraf köylerde beğendikleri tarlayı ekip biçerek, şunun bunun arazisini hayvanlarına otlak kabul ederek, asıl sahiplerinin ziraat yapmalarına engel olmuşlardır.

Bazı yerlerde, göçmenlere verilen arazilerin yetmemesi üzerine bazı ormanlık alanlar tarla haline getirilerek göçmenlere dağıtılmıştır. 1871 yılında, Samsun Bafra kazasında iskan edilen göçmenler için mahalli hükümet tarafından ayrılan ormanlar tarla haline getirilerek dağıtılırken, yerli ahali de bu arazileri zaptetmek istemiş, çıkan olaylar silahlı çatışmalara kadar gitmiştir.

Benzer sorunların Hamidiye Köyü’nün iskanı sırasında da yaşandığı, Çağlar, Kirazlı ve diğer komşu köylerle yıllarca süren arazi ve orman ihtilafları yüzünden taşlı sopalı kavgaların olduğu, yaşlılar tarafından hala anlatılmaktadır.

Hiç yorum yok: