29 Haziran 2008 Pazar

6. ŞAKİR USTA’NIN KÖYÜ (MUMİYENTİ)

Torun Mehmet Dede’nin mahallesidir. Tek hane olarak gelip yerleşmiştir. Torun Dede’nin ilk iskan yeri, İzmit vilayetidir. Bazı göçmen aileler gibi bölgenin iklimine alışamamış, “sivrisinek ve bataklık” diyerek buradan ayrılmışlardır.

Torun Dede, ilk iskan yerinden yetkililere bilgi vermeden ayrıldığı için, burada kendilerine yer gösterilmemiş, göçmenlere yapılan yardımlardan faydalandırılmamış, arazilerini Karamanlar Mahallesi’ndeki “Tokmak” ailesinden para ile satın almışlardır.

İnebolu Muhacir İskan Komisyonu tarafından, Torun Dede’nin iskanında zorluk çıkarılması üzerine, Süleyman Ağa’nın İnebolu’ya giderek muhacir komisyonu üyelerine başvurduğu, kendisini terslemelerine sinirlenerek, komisyon üyelerini tehdit ettiği, yakalanarak hapse atıldığı ve üç ay kadar hapiste yattığı, bazı yaşlılar tarafından anlatılmaktadır.

Mumiyenti adının, muhacir olarak geldikleri Meydancık’taki köylerinin adından geldiği sanılmaktadır. Meydancık bucağında da bugün, bu isimle bir mahallenin olduğu, burada yaşayan ahaliden bazılarının, eskiden mum yaparak sattıkları bilinir. Mumları neden yaptıklarını, nasıl değerlendirdiklerini öğrenmek mümkün olmadı. Mumiyenti adını sadece Gürcüler kullanır. Çevre köylerde yaşayanlar bu mahalleye “Şakir Usta’nın Evi” veya “Şakir Usta’nın Köyü” derler. Köy sınırlarını gösteren krokide de, bu noktanın “Şakir Usta’nın Evi “diye belirtildiği görülmektedir.

Katip Mahallesi’nden sonra, Hamidiye Köyü’nün en manzaralı mevkiidir. Çam, köknar ve meşe ağaçlarının kapladığı ormanın kıyısında, iki hanede Şakir Ustanın oğulları ve torunları yaşamaktadır. Torun dedenin Sefer, Ahmet ve Şakir adlarındaki üç oğlundan Sefer, Birinci Dünya Savaşı’nda askere alınmış, bir daha kendisinden haber alınamamıştır. Ahmet adındaki oğlu ise ilk iskan edildikleri İzmit’te yerleşerek burada kalmıştır. Ahmet’in ölümünden sonra Saliha adındaki kızını Şakir Usta büyütmüştür. Seferberlikte askere alınan Şakir Usta, Irak cephesindeki savaşlara katılmış, Kurtuluş Savaşı’nda da bulunmuştur.

Şakir Usta hakkında, ilerideki bölümlerde de anlatacaklarımız olacak. Zira Şakir Usta, Hamidiye Köyü’nün tarihine iz bırakanlar içinde gerçekten çok önemli bir yere sahiptir.

Hiç yorum yok: