30 Haziran 2008 Pazartesi

2. ATA VATANIMIZ

Fatih Sultan Mehmet’in (1432-1481) Trabzon Rum Pontus Krallığı’nı ortadan kaldırdığı sıralarda (1461) Artvin, Yusufeli, Borçka, Ardanuç ve Şavşat bölgeleri, başkenti Ardanuç olan Çıldır Atabeklerinin elinde bulunuyordu. Bunlardan Şavşat “İmerhev, Acara ve Macahel” beyleri kendi istekleri ile İslamiyeti kabul ederek, Ardanuç beylerinden ayrıldılar. Bu beylerden “Yasebit” Beyin oğulları Müslüman olunca, Ahmet, Mehmet, Mahmut ve Sefer adlarını aldılar. Padişah fermanı ile Şavşat, İmerhev, Acara ve Macahel bölgelerinin sancak beyleri oldular.

O zamana kadar Çıldır Atabeklerinin elinde ve idaresinde yaşayan bölge halkı, İslamiyeti kabul ederek Osmanlı Devleti tebaalığına geçtiler.

İmerhev Sancakbeyliği sınırları içinde yaşayan, tarihi kökleri İskit ve Sakalardan Kraliçe Tamaraya kadar uzanan gürcü kökenli insanlar da, Osmanlıya dahil olarak, padişaha bağlılıklarını sundular. O sıralarda Şavşat’ın kuzey doğusundaki “Rabat” köyünde oturan ve Kıpçak Atabeklerine bağlı olan “Zortana” adındaki beyin, Yavuz Sultan Selim’e sığınarak İslamiyeti kabul ettiği, adını da “Zor Mustafa” olarak değiştirdiği, Yavuz Selim’in kendisine Beylik payesi verdiği, malikanesinin içinde yörenin ilk camisini yaptırdığı bilinmektedir.

Yavuz Sultan Selim 1514 yılında Çaldıran Savaşına giderken “Zor Mustafa” Bey orduya yardımcı olmuş, padişah da mertebesini yükselterek kendisine “Hisse Beyliği” ünvanı vermiştir.

Kanuni Sultan Süleyman’ın İran seferi sırasında Ardanuç Atabeyi olan 2. Keyhüsrev, İran tarafını tutarak Osmanlılara karşı gelince; Çorum vadisi ve buralardaki kalelerin fethi için 2. Vezir Kara Ahmet Paşa görevlendirildi. Vezir Kara Ahmet Paşa, 1550 yılında Erzurum’dan yeteri kadar kuvvet alarak, Çoruh Vadisine yürüdü. Kara Vezir Ahmet Paşa’nın 1550 yılındaki bu seferi sonunda, bugünkü Artvin’de ilk defa LİVANE Sancağı kuruldu ve bölge tamamiyle Osmanlı Devleti’ne bağlanmış oldu. Ertesi yıl 13 Haziran 1551 tarihinde, Erzurum Beylerbeyi, İskender Paşa Ardanuç Kalesini 2.Keyhüsrev’den geri aldı. Keyhüsrev İran’a kaçtı. Şavşat Beyi “Lağveş Ahmet Bey”de Müslüman olup Erzurum’a bağlandı. O yıl Ardanuç Sancağı da kurulmuş oldu.

Livane ve Ardanuç sancaklarının kurulmasından 27 yıl sonra, 1578 Ağustos ayında, Erzurum Beylerbeyi Lala Mustafa Paşa, Oltu, Pert, Eğrek, Artvin, Ardanuç, Şavşat, Acara ve İmerhev bölgelerini içine alan ve merkezi AHISKA olan Çıldır eyaletini kurdu.
Çıldır eyaletinin bir kısmı, 1829 yılında imzalanan Edirne Antlaşması ile Ruslara verildi.

Ardanuç, Artvin, Şavşat, Borçka ve Yusufeli bölgesi Osmanlı Devletinde kaldı. Bundan sonra merkezi OLTU olan Çıldır Sancağı kuruldu ve Erzurum Eyaletine bağlandı. 1578 yılında Çıldır eyaletine bağlandıktan sonra yörede Çıldır Atabeklerinin devri sona ermiş, tarihe 93 Harbi olarak geçen 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşına kadar ata yurdumuz İMERHEV, 300 yıl Osmanlı Devletinin yönetiminde kalmıştır.

İmerhev’in bugün kullanılan adı Meydancık’tır. Artvin ili Şavşat kazasına bağlı bucak konumundadır.

Hiç yorum yok: