25 Haziran 2008 Çarşamba

6. AZİZOĞULLARI (MAMADİYENTİLER)

Meydancık nahiyesi Mısırlı Köyü’nden gelmişlerdir. Bu hanede, Molla İrfan ve kardeşi Raşit’in nüfus kaydı görülmektedir. Göç sırasında Molla İrfan‘ın 32, Raşit’in ise 4 yaşında olduğu anlaşılmaktadır. Babalarının adı Aziz, annelerinin adı Cihan’dır. 1882 yılında Katip Mahallesi’ne gelip yerleşen Süleyman Ağa ile öz kardeş olmaktadırlar.

1849 doğumlu olan Molla İrfan, 1917 yılında, 68 yaşındayken ölmüştür. Soyadı kanunu çıkınca, aynı hanede kayıtlı olmalarına rağmen, Raşit’in soyundan gelenler “Yıldırım”, Molla İrfan’ın soyundan gelenler “Kaya” soyadını almışlardır. 03.02.2000 tarihi itibariyle, hanede 94 kişinin kaydı görülmektedir. Bunlardan 55’inin soyadı “Yıldırım”dır.

Molla İrfan’ın, İsmail adında bir erkek çocuğu olmuştur, kız evladı olmamıştır. Eşinin adı Hünkare’dir. Yıldırım soyadını taşıyan çocukları ile devam eden ikinci koldaki Raşit, 1876 doğumludur. Eşinin adı İhsane’dir. Mehmet adında bir erkek çocuğu olmuştur. Zahide, Asiye, Refiye, Gülşahin, Meryem, Zekiye ve Ayşe adlarında yedi tane kızı vardır. Raşit’in tek oğlu olan Mehmet, iki evlilik yapmıştır. İlk eşi Selvinaz, ikinci eşi Meryem’dir. Raşit, 1920 yılında, 44 yaşında vefat etmiştir.

Bu ailede Yıldırım soyadından gelenler içinde Celal Yıldırım benim gençlik arkadaşımdı. 1962 yılında evlendi. Kastamonu'daki Muvakkat Öğretmen kursuna birlikte gitmiştik. İki aylık kurs boyunca aynı odada yatıp zaten az olan harçlığımızı ortaklaşa harcamıştık. Rahmetli Celal köyünü, köylülerini çok severdi. Milliyetçiydi. O da benim gibi okuyamamış olmanın ezikliğini yaşardı. Genç yaşında kalp krizinden öldü. Çocukları yüksek tahsillerini tamamlayıp hayata atıldılar.

İrfan ve Raşit ile beraber muhacir olan, Dursun adındaki bir kardeşlerinin varlığından söz edilmekte ise de nüfus kayıtlarında Dursun’un adı bulunmuyor. Dursun’un hiç evlenmediği, aklen malul olduğu, Raşit’in ölümünden sonra dul kalan İhsane’yi, Dursun’a imam nikahı ile nikahladıkları ve bu evliliğin çok kısa sürdüğü, yaşlılar tarafından anlatılmaktadır.

Hiç yorum yok: